
Resistentie van wormen
Resistentie betekent dat wormen ongevoelig geworden zijn voor bepaalde ontwormingsmiddelen. Ook in Nederland komt resistentie voor. Zo zijn producten gebaseerd op fenbendazol vaak niet meer zo effectief tegen rondwormen (Strongyliden). Echter, voor spoelworm en veulenworm werkt dit middel nog wel perfect. Daarnaast wordt ook steeds vaker resistentie van bloedwormen (cyathostominae) tegen pyrantel gevonden. Spoelwormen lijken steeds minder gevoelig te worden voor ivermectine. Vandaar dat ook vaak verschillende stoffen in een ontworming worden gecombineerd om een breed spectrum aan worminfecties aan te pakken.
Hoe kan ik resistentie voorkomen?
Gebruik de juiste dosering. Probeer een goede indicatie te krijgen van het gewicht van uw paard. En geef dus niet te weinig. Indien er te weinig wordt gegeven worden de wormen niet voldoende afgedood en ontstaat er resistentie.
Wees voorzichtig met het introduceren van paarden met mogelijk resistente wormen. Wanneer u een nieuw paard aanschaft, laat de mest van te voren controleren op wormeieren. Indien deze positief is, behandel het dier en hertest na 2 weken nogmaals voordat het paard in de groep wordt geplaatst.