top of page

Vaccinatie hond

Bij de geboorte en door het drinken van moedermelk krijgt uw pup afweerstoffen mee van de moeder (tenminste als de moeder goed gevaccineerd is). Deze afweerstoffen hebben een bepaalde levensduur en zullen geleidelijk, naar mate uw pup ouder wordt, verminderen. Hoe snel deze afweerstoffen verminderen hangt af van een aantal factoren: de gezondheid van de moeder, de gezondheid van de pup, vaccinatiestatus van de moeder. de hoeveelheid en tijd dat de pups melk drinken bij hun moeder.

De afweerstoffen van de moeder verdwijnen langzaam bij uw pup en zijn dus ergens tussen de 4 en 12 weken niet meer voldoende om uw dier te beschermen tegen ziekte. Wat we met de vaccinatie proberen te doen, is het moment te ondervangen waarop het jonge dier niet meer voldoende afweerstoffen heeft van de moeder en dus zelf afweer moet gaan produceren. Dit is de reden dat we pups vaccineren op 6, 9 en 12 weken leeftijd.

De meeste vaccins zijn voor ziektes die ernstige tot dodelijke gevolgen hebben voor uw hond of ziektes die extreem besmettelijk zijn tussen dieren onderling.

CORE en NON-CORE vaccinaties

Er zijn CORE en NON-CORE vaccins. CORE vaccinaties zijn vaccinaties waarvan we aanraden dat elk dier deze moet krijgen (omdat ze potentieel dodelijk of zeer gevaarlijk zijn). Voorbeelden hiervan zijn: Hondenziekte, Parvo, Leverziekte en de ziekte van Weil (leptospirose) bij de hond.

NON-CORE vaccinaties zijn vaccinaties die of verplicht, of te adviseren zijn wanneer uw hond zich in een bepaalde situatie bevindt. Voorbeelden hiervan zijn de Rabiës (hondsdolheid) vaccinatie wanneer uw dier naar het buitenland gaat of de kennelhoest wanneer uw hond op cursus, show of naar een pension gaat.

Welke vaccinaties heeft mijn hond nodig?

Welke vaccinaties op welke leeftijd worden gegeven hangt mede af van de situatie van het dier, de werkingsduur van de vaccinatie en de leefomgeving van het dier.

Sommige vaccinaties zoals Parvo, Hondenziekte, Leverziekte en Rabiës hebben een immuniteitsduur van 3 jaar. Ander vaccinaties zoals Leptospirose en Kennelhoest hebben maar een werkingsduur van 1 jaar.

Komen ziektes zoals Parvo eigenlijk nog voor in Nederland? En zo nee, waarom moeten we er dan nog voor vaccineren?

Parvo bij de hond wordt gelukkig vrij zelden nog gezien onder de Nederlandse hondenpopulatie. Af en toe zien we het nog maar dan meestal bij hondjes geïmporteerd door broodfokkers uit het Oostblok. Vaccinatie is echter de reden dat Parvo bij Nederlandse honden zelden nog gezien wordt. Door de populatie goed te vaccineren zullen er geen uitbraken meer zijn van Parvo, mocht er toch een besmet dier rondlopen. Wanneer we zouden stoppen met vaccineren van onze dieren tegen deze dodelijke ziektes, zullen er ook weer steeds meer uitbraken ontstaan.

Voor elke hond bestaat een vaccinatie op maat! Neem gerust contact op voor meer informatie.

bottom of page