top of page

Vaccinatie kat

Bij de geboorte en door het drinken van moedermelk krijgt uw kitten afweerstoffen mee van de moeder (tenminste als de moeder gevaccineerd is). Deze afweerstoffen hebben een bepaalde levensduur en zullen geleidelijk ,naar mate uw kitten ouder wordt, verminderen. 

Wat we met vaccinatie proberen te doen, is het moment te ondervangen waarop het jonge dier niet meer voldoende afweerstoffen heeft van de moeder en dus zelf afweer moet gaan produceren. Dat is de reden dat we bij jonge kittens 2 keer vaccineren, namelijk op 9 en op 12 weken leeftijd. 

Dit zijn echter standaard vaccinatie schema's. In bepaalde situaties zou er een reden kunnen zijn om af te wijken van het standaard schema. Bijvoorbeeld een moederloos dier. Deze hebben minder of geen afweerstoffen meegekregen van hun moeder. Het advies voor deze dieren zou dus zijn om al op 4 of 6 weken te starten met vaccinatie. 

Welke vaccins zijn er?

De meeste vaccins zijn voor ziektes die ernstige tot dodelijke gevolgen hebben voor uw huisdier of ziektes die extreem besmettelijk zijn tussen dieren onderling. 

Er zijn CORE en NON-CORE vaccins. CORE vaccins zijn vaccinaties waarvan we aanraden dat elk dier deze moet krijgen (omdat ze potentieel dodelijk of zeer gevaarlijk zijn). Voorbeelden hiervan zijn: Kattenziekte en Niesziekte. 

NON-CORE vaccins zijn vaccinaties die of verplicht, of te adviseren zijn wanneer uw kat zich in een bepaalde situatie bevindt. Voorbeelden hiervan zijn de Rabiës vaccinatie (hondsdolheid) wanneer uw kat mee naar het buitenland gaat of Bordetella vaccinatie wanneer uw kat op show of naar een pension gaat. 

Welke vaccinaties heeft mijn kat nodig?

Welke vaccinaties op welke leeftijd worden gegeven aan welk dier hangt mede af van de situatie van het dier, de werkingsduur van de vaccinatie en de omgeving waarin het dier komt.

Sommige vaccinaties zoals Kattenziekte en Rabiës hebben een immuniteitsduur van 3 jaar. Niesziekte vaccinaties hebben maar een werkingsduur van 1 jaar. 

Daarnaast speelt de leefomgeving van uw kat een rol. Een kat die op een flat zit, niet buitenkomt en geen contact heeft met andere katten, kan voldoende hebben aan een complete cocktail vaccinatie eens per 3 jaar. Terwijl een buitenkat in een huis met meerdere katten jaarlijks zijn/haar niesziektevaccinatie nodig heeft. 

Voor elke kat bestaat een vaccinatie op maat! Neem gerust contact op voor meer informatie. 

bottom of page